Търсене в този блог

10 април 2017 г.

Американските централи в БългарияСпоразумението за закупуване на електроенергия от 13 юни 2001 г. между „Националната електрическа компания” ЕАД – България, и „Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед”, представлявани съответно от Данаил Тафров и Ричард Мардън, изобилства от неблагоприятни и противоречиви обстоятелства, засягащи интересите на българската страна.

Още от самото начало на този документ е видно, че фирмата „Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед” – Ирландия, е спечелила международен търг за експлоатация и модернизация на съответните мощности на ТЕЦ „Марица“, но впоследствие, с договор за цесия, е прехвърлила всичките си права и задължения по договора на частно дружество с ограничена отговорност със сходно име, разположено в офшорната зона на остров Мавриций. Тоест офшорни компании прибират стотици милиони от българските ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3.

Интересен факт е, че Тафров, като представител на НЕК ЕАД, дава съгласието си за това прехвърляне и подписва Меморандум за разбирателство за осъществяване на сделката. В това споразумение има текст, съгласно който при либерализация на пазара на електроенергия в България 40% от вътрешното търсене на електроенергия в MWh ще бъде доставяно на база сключени двустранни договори. За всеки случай е определен и резерв за капиталовите разходи в размер на 70 милиона евро.

Скандалното е, че в договора има текст, определящ като дискриминационен акт от страна на българските власти намаляване на печалбите на фирмата, ако България я принуди да понесе допълнителни разходи.

Учудване, граничещо с гняв, предизвиква и определената лихва върху собствения капитал в размер на 17,5% годишно, с ежегодно капитализиране, която е необяснимо висока и противоречи на международната практика.

В договора прецизно се описват всички събития, които ще се считат за неизпълнение на договорните отношения от страна на купувача на електроенергия (НЕК), както и съответните санкции и обезщетения. Прави впечатление, че при принудителен престой по вина на купувача той е длъжен да заплати енергията в съответствие с т. 2 на Анекс А.

И което е най-възмутително, НЕК се задължава да не прекратява договора предсрочно, да не извършва каквито и да е изменения в него и да не спира упражняването на договорните взаимоотношения.

НЕК също се задължава да изплаща на експлоатиращата фирма разходите за пускове на реакторите, както следва:

При пуск от студено състояние – 31 500 лв. плюс цената на пусковата електроенергия.

При пуск от топло състояние – 15 500 лв. плюс цената на пусковата електроенергия.

При пуск от горещо състояние – 8500 лв. плюс цената на пусковата електроенергия.

Като цяло споразумението е неизгодно за българската страна и защитава само интересите на „Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед” – остров Мавриций.

Въпросът е един: Защо нито едно българско правителство досега не се осмели нито да съди американската фирма, нито да се позове на подкрепата на Европейската комисия (ЕК) и обяви договора за неправомерна държавна помощ?
Отговорът е много прост, но в същото време крайно унизителен за българския народ – нашите управници не смеят да потърсят правата си, ако това ще е за сметка на американските интереси. Истината е една и е време да се произнесе на глас – управлява ни не избрано от народа правителство, а колониална администрация, готова на всяко предателство на националните интереси, ако то ще й осигури нови и нови мандати за управлението на колонията „България“.

На 10 юни 2016 г. депутатите от временната анкетна комисия към Народното събрание, натоварена да анализира състоянието на енергетиката у нас, заявиха категорично, че договорите с т.нар. американски централи в Маришкия басейн – „AES Гълъбово Марица Изток 1” и „Контур Глобал Марица Изток 3”, „представляват държавна помощ в разрез с европейските правила“.

В България не е известно, че в последните дни на 2016 г. делегация на българското правителство се среща в Брюксел с представители на двете американски компании – собственици на ТЕЦ 1 ТЕЦ 3. Срещата е била под егидата на Европейската комисия, която преди година устно е обявила (УСТНО) договора на Иван Костов с двете щатски компании за „неправомерна държавна помощ”.
Тъй като в договора за присъединяване на България към ЕС липсват изключения за отпускане на държавна помощ за сектора, тези договори трябва да бъдат разгледани като неправомерна държавна помощ и да се предприемат съответните действия за предоговаряне на договора, но официално писмено становище от ЕК липсва.

Става ясно, че в ЕК има силно американско лоби, което, разчитайки на бездействието на българското правителство, смята с режисирана мудност и процедурни хватки да спечели още 8 години и срокът на договора да изтече, без ЕК да се е произнесла с писмено становище за неправомерна държавна помощ.

На всички ни е ясно, че през 90-те г. геополитически цяла Източна Европа беше изоставена от руското постсъветско присъствие и беше предоставена на победителя в Студената война – САЩ. Политическа власт в България не потърси пътя на мечтаната самостоятелност, а възприе слугинската позиция, с която да угоди на САЩ така като беше угаждано на СССР, не избра пътя на тънко балансиране между слабите места на големите играчи, продаде се - цялата политическа класа от 1990 до 1917, без изключения.

Българските политици смениха господарите си, но останаха българите роби, да не политически, а икономически роби. Днес политиците слугуват на други сили и в замяна получават - власт, подкрепа, фондове и легитимация.

Костов и Кобургота не са престъпници, а демократи, приятели на САЩ и ЕС.

ГРОБ в ЕС не е мафиотска структура, а дясната българска партия, членка на ЕНП.

Лесно е да погледнем при кого еврофондовете се изливат в България, докато западните плутокрации си затварят очите за това - кой усвоява тези пари и как се харчат. Ако еврофондовете се храчеха по предназначение, ако имаше равнопоставен достъп (без рушвети) до европейските пари, то сега стандарта на живот щеше да много по-висок. Не се случва, защото политиците (с благословията на ЕС) прибират сериозен процент от евро парите.

ЗАЩО няма писмено становище за неправомерна държавна помощ на ЕК за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3.

ЗАЩО мислите, че западните служби не знаят колко честни са Костов, Кобурчо, Станишко и Боко, но все така си ги подкрепят, зависи дали са от тяхното евро-политическо семейство или не. А българите - кучета ги яли...

Май вече отговорих на тези въпроси, не КОЙ, а ЗАЩО!


утон за социални мрежи

1 коментар: