Търсене в този блог

5 ноември 2015 г.

Защо нямаме полиция?Ще цитирам един полицай: "Каквато е държавата такава и полицията". Проблема ни не е в "големите" възнаграждения/обезщетения на полицаите, а качеството на тяхната работа.

"Независимите и свободни" медии ще ви показват протести, мерки, заплахи, преговори и прочие, ще се говори за пари, съкращения, но никой няма да посочи причините за неефикасната българска полиция.

По данни на НСИ от 2008 г. България има 7,6 млн. население. Така на 100 000 жители се падат по 618 полицаи. Това е най-високото число в Европейския съюз, въпреки че в България има най-голямо недоволство от работата на полицията.

Решението според "експерти", е реформиране на МВР, уволняване на 50% от полицаите, увеличаване на заплатите им драстично и драстично подобряване на материалната база. Дори след 50% уволнение, ще имаме повече полицаи на глава от населението спрямо Румъния, където те са 209 на 100 000 души.

Незаконните протести на полицаите ясно демонстрираха, че живеем в бездържавие, в което служителите на закона не зачитат законите, че пагона е над закона, не само на пътя, но и в политиката. Дали са виновни самите полицаи? Дали те сами са са самоназначили - тромави, прости, неграмотни, алчни, корумпирани? (не всички, но повечето, да не забравяме, че има много малко оцелели съвестни служители)

Никои няма да иска да разисква истината тема, реалния проблем, защото ще стане ясно, че рибата мирише откъм главата. Защо имаме най-много полицейски служители на глава от населението в България и тази най-многочислена полиция е най-ниско ефективната полиция в Европа. Отговора е прост, само една дума - КОРУПЦИЯ!

Живеем в корумпиран държава, нима очакваме полицията да е морална, етична и незасегната. Твърде наивно! Не искам само да критикувам, много често съм упрекван, че не предлагам решения. Е... за Полицията решението е ясно, имаме твърде многобройна, нереформирана, деморализирана структура. Защо и как да я променим? Винаги родните управляващи започват реформите отдолу нагоре, а не по обратния път.

Чистка трябва, но да се започне със съкращение на генералите - 90% , висши офицери - 70%, администрация - 50-80% и нещата ще започнат да се нормализират. Броя на патрулиращите полицаи трябва да се запази, но да се "филтрира" и да се разпреди равномерно в градовете и в малките населени места. Вече 25 години нашите села са изоставени на произвола на престъпниците, няма полицейско присъствие, няма видео наблюдения - справедливост.

Трябва да имат НУЛА привилегии/добавки/компенсации и заплати при пенсиониране за всички служители, които не работят "на терен", за които няма пряка заплаха за техния живот и здраве. Това са пари, които ги плащаме ние гражданите и срещу тях получаваме - НИЩО. Те трябва да са едни модерни и образовани мениджъри, а не корумпирани мутри.

Какво имам предвид под "филтриране". Редовите полицаи могат да се "пресеят" с тестове за по съответната специалност, професионална компетентност и тестове по физическа подготовка, половина полицаи ще получат сърдечен удар ако тичат 5 минути. Също трябва да има масови уволнения за несправяне със служебните задължения - време е да се плаща за резултати, а не за мързел. Във всяка добро функционираща сфера, човек си губи работата, ако резултатите и ефикасността на работа му са твърде ниски. Това трябва да се въведе в Полицията и Администрацията, не сме богата държава за да издържаме паразити.

Ако служители те намалят с 50%, като повечето от съкращенията са в администрацията и генералитета (най-верните съюзници на политиците) и системата се модернизира технологично - камери, компютри, електронно обслужване (по примера на Англия, САЩ, Германия и скандинавските държави), ще останат много свободни пари за увеличаване на заплатите. Грешна е стратегията за съкращение на възнагражденията, лично смятам, че полицаите трябва да взимат 2000 лева и да не работя за мафията. Днес основните заплати са по 500-600 лева и достигат до 1000-1200 - това е обидно малко. Това е причината полицаите да са корумпирани и разбира се - морала и възпитанието на болшинството от полицаите. Всички сме се сблъсквали с грубо и невъзпитано отношения с нагли и груби полицаи, на които ние плащаме заплатите. Наглите, платените и тези със слаба физическа подготовка нямат място в полицията. Но не бива да обобщаваме, трябва да бъдат уволнени само - наглите, корумпираните, невъзпитаните, мързеливите и тези със слаба физическа подготовка.

Реформата трябва да започне със съкращения "от горе", премахване на обезщетения и привилегии, в това число и на пенсионните обезщетения на служителите на реда, които работят "зад бюро", модернизиране на всички услуги и контролни действия, комбинирано с "пресяване на личния състав", съвместно с увеличаване на заплатите и засилване на дисциплинарния контрол.


8 коментара:

 1. Защо по улиците на София се шматкат коли със затъмнени стъкла?
  Защо не прекратите уличните гонки, които всички чуваме, че се провеждат, а само доблестните милиционеро-полицаи не чуват?
  Защо вашите членове не спазват Законите, когато не са на служба? Всички ги разпознаваме по стикерите, палките и фуражките на задните стъкла. Шофьор без колан=99% ченге.
  Защо по тротоарите има коли?
  Пазят ли ваши членове проститутки нощем?
  Взимат ли ваши членове пари на ръка, когато спрат нарушител?
  Взимат ли ваши членове пари на ръка, от дилъри на цигари и дрога?
  Ако граничния полицай не беше убил детето, нямаше да разберем, че е карал пил и дрогиран, а колегите му са го прикривали?
  Знаете ли, че много таксиметрови шофьори казват, че по броя проверки знаят, кога ченгетата са пред заплата?
  Защо изобщо не споменавате за тези проблеми, когато стане дума за пари, които ние ви плащаме?
  Колко от вашите служители са в състояние да покрият нормативите за физическа подготовка?
  Колко от вашите служители са грамотни и са в състояние да се държат възпитано с гражданите?

  ОтговорИзтриване
 2. Народът правилно не подкрепя полицията си. Правилно не й вярва и не я харесва. Може би не "правилно", по-скоро разбираемо.

  Българската полиция си е заслужила да е едно от най-мразените обществени съсловия, защото не само не върши почти нищо от работата си, а понякога и откровено вреди.

  Как полицаите искат хората да застанат зад тях в исканията им да защитят привилегиите си?
  Как, когато всеки с обран дом и разбита кола среща пълен с досада и насмешка поглед на полицай, който му казва да не се надява особено на разрешаване на случая, защото 1 от 1000 престъпления, понякога, по случайност, в най-добрия случай, евентуално, биват разкрити?
  Как, когато джебчийките в Игнатиево през смях признават, че си крадат на воля и не ги е страх от нищо, защото плащат на който трябва в местното районно?
  Как, когато в десетките репортажи за изборни своеволия с предаването на бюлетините се виждат хора с отворени чували и коректори в ръце, които поправят протоколи пред спокойните и невъзмутими погледи на охраняващите ги полицаи?
  Как, когато в национален ефир Волен Сидеров вилнее където и както си пожелае, напада полицаи, а те само гледат страхливо встрани и стоят като пънове?
  Как, когато в интернет е пълно с клипове на полицейско насилие, в които ясно се вижда непредизвикана, почти животинска агресия на униформени срещу обикновени граждани? И после полицаите се прикриват, сменят показания, потулват, нагаждат, за да заметат следите си във въпросните инциденти и да прехвърлят вината на друг? Специално полицейското насилие винаги съм го разглеждала като изключително опасно избиване на комплекси - мъжки, лични, професионални... У нас е пълно с мъже, които страдат от комплекси за малоценност и недооцененост, на които им е писнало, че заплатата не им стига, че жена им им пили на главата, че шефът ги кара на вършат глупости, и излизат на улицата и с властта, която си въобразяват, че имат, си го изкарат на първия подходящ от "простолюдието". Да компенсираш коплекси с насилие и престъпление. Само че когато тези, които трябва да противодействат на престъпленията, са самите престъпници, става сложно.
  Как, когато из някои наши и всички чужди медии бежанци и имигранти разказват, че през целия им път към и през Европа най-брутално отношение са получавали именно от българските органи на реда?
  Как, когато който реши, може да хакне всички правителствени сайтове, това да продължава цяла седмица и никой да не е наясно как и откъде идва атаката?
  Как, когато онзи виц, че в белите държави като видиш патрулка се успокояваш и се чувстваш защитен, а у нас се напрягаш, вече не е смешен?
  С кои очи полицията изисква подкрепа?
  С кои очи плюе върху задълженията си и избира да има само права?
  Приказката, че и между полицаите има свестни, с нищо не помага. Защото свестните нищо не променят.
  Полицаите трябва да разберат, че не са най-важната тъкан на обществения живот. Фактът, че продължаваме да си живеем и без да си вършат работата, го доказва. Но тук става въпрос и за справедливост. Защо работещите в МВР да имат право на 20 заплати при пенсиониране, а учителите - само на 10?

  ОтговорИзтриване
 3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване
 4. Полицай: "Гледах и четох доста коментари и разбрах, че никой извън МВР не разбра истинските приблеми. Само ще кажа само един проблем целият оперативен състав е 20-22 хил. С администрация първа категория и по високи заплати 25 хил. които едва ли някой знае че са МВР служители. Тази администрация е раздута от всички политически партии. Реформа Да , Но не така предложена !!!."

  ОтговорИзтриване
 5. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 6. "Мързелът и тъпотата са проблемът в МВР, не е толкова корупцията" - това каза пред вестник "24 часа" криминалният психолог Тодор Тодоров, бивш служител на МВР.
  „Полицаят трябва да работи с хъс, със сърце. В противен случай само отчита дейност. Много са малко тези служители. Бих се радвал, ако 10 хил. души в МВР работят със сърце от всички 47 хил.”, каза още Тодоров.
  Според него полицаите трябва да взимат обезщетение при пенсионирането си, тъй като имат ограничени права и поемат рискове. Допълва обаче, че размерът на обезщетението трябва да бъде диференциран в зависимост от постигнатите от всеки служител на министерството резултати.
  Тодор Тодоров има 14 години стаж във вътрешното министерство и смята, че във ведомството има много малко полицаи, които работят "с хъс, със сърце".

  ОтговорИзтриване
 7. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 8. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване