Търсене в този блог

5 април 2015 г.

Богдан Хмелницки.


Разбира се той е посочван като първия украински "вожд", но всъщност е казашки хетман на запорожките казаци, произхожда от рутенско семейство. Учи в йезуитско училище в Лвов, след което се впуска в политиката и военното дело. През 20-те години на 17 век се сражава с чигиринските и донските казаци срещу турците и татарите от Османската империя и Кримското ханство. През 1632 г. и 1637 г. участва в казашките бунтове срещу полската власт. През 1645 г. е поканен от кардинал Джулио Мазарини заедно с два полка казаци да помогне на Франция във войната с Испания. Благодарение на уменията му Дюнкерк пада само за два дни.

През 1648 г. Хмелницки повежда въстание срещу полската власт в казашките земи. Той мобилизира масите с аргумента, че пет века православните рутени, към които принадлежи, са потискани от поляците католици. Казаците провеждат серия военни кампании, които постепенно освобождават голяма част земите на Запорожката Сеч от полска зависимост, но пък я поставят под руска. Земите на Запорожката Сеч са присединени към Руското царство през XVII век по силата на решението на Переславската рада под председателството на Богдан Хмелницки, название на областта е променено на Малоруско генерал-губернаторство, от XVIII век до началото на ХХ век.

Богдан Хмелницки е казашки хетман, но не е татарин. Мнозинството от татарите в Европейска Русия са наследници на населението на Златната орда, най-западната част на монголската империя. То се състои предимно от кипчакските племена, живели там до монголските нашествия, както и (в много по-малка част) от монголските завоеватели и други народи от рода на потомци на прабългарите, славяни и т.н. Голяма част от Казанските татари са наследници и на домонголското население на този район — волжки българи, според булгаристите. Официалната позиция на републиката, обаче, както и на някои партии като „Ватан“ е, че днешните татари са със сложен етногенез, в който освен прабългарите има голямо участие най-вече на кумани, както и монголи, и др. народи.

Нарочно споменах казаците и татарите, защото има много спекулации за прохода на казаците и татарите и видите ли дори и русите (варягите) и монголците, и татарите, и казаците, и куманите, и българите, и маджарите, и поляците, и латвийците, и австрийците, и немците са полу-украинци. До 19 век трудно можем да говорим за украински народност или етнос, защото племената и народите заемащи територията на днешна Украйна - не са имали политическа, военна, културна и донякъде и религиозна независимост до 20 век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар