Търсене в този блог

8 март 2015 г.

Александър II ли е българския освободител?


В нашата изкривена реалност, ако слушате медиите и разчитате, че децата ни ще научат историята само от манипулираните учебници - много се лъжете. Всяка държава предлага своя верския на историята и на Руско - турската война 1877- 1878 г., но истината е само една и тя е по-силна от всички истории. След 1989г. най-върлите комунисти станаха атлантици. Историята ни бе променена за пореден път, руснаците вече са врагове на България, а Русия не е освободителка, а поробителка, което не комуникира с истината.


Аз, на всеки 3 март отдавам почит не на СССР, не на политическото ръководство на днешна Русия, а на петте дядовци на дъщеря ми, руснаци, чиито кости лежат на Шипка. Техните костите нямаше да са там ако Александър II не беше обявил война за освобождаване на християните. Войната не е обявена от Вашко, Полша, Украйна, Финландия, Австро-Унгария, Френската империя, Британската империя или друга малка или голяма държава, а от руския император Александър II, който свиква под знамената си руските многонационални полкове.

Да в руската армия е имало много и различни националности, но почит отдаваме на Русия, Александър II, православието (което е във война с исляма - нещо което днес ни се струва абсурдно, но през 19 век е много важно), на руските войници (без значение от тяхната национална принадлежност) и на българските опълченци (ядрото на които е съставено от бесарабски българи).

Всяка година около 3 март се появяват антибългари, които разпросаняват доста измислици, глупости и фалшификации, свързани с ролята на Русия и опити за всяческо омаловажаване на руските заслуги за Освобождението на България от Османско ИГО, като например внушението, че ние сме били… платили със злато за войната или дори, че не е имало ИГО и българите са живеели добре като рая̀ (رعايا). Защото е политическо некоректното да се разпространяват "неудобни" факти - за да не насаждаме омраза. По добре да не се споменава, че османците са имали право да изнасилват, убиват и отвличат рая̀ - безнаказано, а насилствените помохамеданчвания са плод на развинтена фантазия - въобще не е имало ислямизация в българските земи, сякаш османците са ни превзели през 19 в., а какво става преди това не е политическо коректно.

Пропускаме, че няма нищо без пари, друг е въпроса, че според истинските тролове в България сме платили тонове злато за свободата си, тонове злато, които не сме имали, но сме ги платили - магически. Това просто не е вярно - да дължали сме тези тонове злато, но не сме ги платили. Та накрая са опростени, което само показва, че троловете се хранят от чуждите НПО-та и разчитат на нашето невежество, слабо образование и масово насажданата крайна русофобия.

Нека всички добре помнят, че в навечерието на Руско-турската война нито една държава в света не искала да има голяма славянска държава на Балканите, с изключение на Руската империя. Това е така, защото в този кратък период от време, ние имаме общи интереси с Русия - те искат влияние на Бълканите и проливите, а ние възстановяване на българаската държава в границите на Екзархията. Тези руски желания не са от любов и братство към българите, това са имперските амбиции на Александър II, но моля Ви нека правим разлика между блоярите в Кремъл и руснаците, които следват заповеди и вярват, че идват да помогнат на един поробен народ. И последно, нека да не забравяме секретните договори от 1876 г. и 1877 г. – Райхщадското споразумение и Будапещенската конвенция, станали основа на Берлинския договор, те са подписани са по инициатива на Англия, Франция и Австро-Унгария, а не на Русия!

Отговора е: Александър II е преследвал своите имперски интереси, а истинските освободители са българските опълченци (много от които бесарабски българи) и войниците на императора (те не са били само руснаци)! Американски, немски, австрийски и английски кости на Шипка няма!

Както в състава на руската армия има българско опълчение, така и в турската има хиляди западноевропейски доброволци и наемници. Но западноевропейците далеч не са само редови войници. Главнокомандващият на цялата турска армия Мехмед Али паша всъщност е германец и се казва Карл Дитрих. Вейсел паша, който командва турската армия в битката при Шипка-Шейново, всъщност е австриец, като името му е фон Вексел. Армията на Сюлейман паша, която извършва кланетата в Стара Загора, е превозена с английски кораби от Албания в Тракия. Самата английска флота впоследствие влиза в пристанището на Цариград, за да предотврати падането на турската столица в руски ръце в края на войната. След сключването на Санстефанския мирен договор в Родопите започва мюсюлмански метеж и нови кланета срещу българите, пряко организирани от Хидает паша, който всъщност е англичанина Станислас Сенклер, наемниците са хилияди, те са професионални войници и инструктори, въоръженито също е западноевропейско.
НЕ всички разбират, защо Александър II отстъпва български територии на нашите съседи и се съгласява България да бъде разделена. Предлагам всички "експерти" да се запознаят с Кримската война (1853-1856), която е най-кръвопролитният конфликт на 19 век, преди да коментират Руско-турската освободителна война (1877-1878). Тази война е предшественик на нашата освободителна война, в нея Русия воюва не само срещу Османската империя, но и срещу Британската империя, Сардинското кралство и Втората френска империя.

Така западните сили се съюзяват с османлиите срещу православието и побеждават Николай I, който не доживява края на войната. Александър II, не може да рискува да повтори съдбата на баща си, затова сключва предварителни тайни договори преди обявяването на война на Османската империя. Т.е. Александър II e принуден от Австро-Унгария, Франция и най-вече Британската империя да отсъпи и да предаде и българските интереси. Ако Александър II не беше направил тези политически совалки, за които сега е обвиняван, че е предал българските интереси, днес щяхме да сме част от Турция, каквато е била волята на британци, французи и австрийци.

Великите сили дават на мандат на Русия за война с Османската империя, само след като Александър II съгалсява с техните условия - същите условия, за които ние обвиняваме Русия, но релано наложени от Великобиритания, Франция и Австро-Унгария. Райхщадското споразумение, Будапещенската конвенция и Лондонско споразумение, станали основа на Берлинския договор, те са подписани са по инициатива на Англия, Франция и Австро-Унгария, а не на Русия!

Поводите за провеждането на Цариградската конференция са въстанието в Босна и Херцеговина от 1875 г., Априлското въстание в България, както и последвалата война между Сърбия и Черна гора, от една страна и Османската империя, от друга. Подготовката на Русия за война кара британския премиер лорд Дизраели да се съгласи със свикването на посланическа конференция в османската столица. В окончателния план на конференцията се налага британското предложение България да се раздели вертикално на две автономни области – Източна, с център Търново, и Западна – с център София. На заседанието на 8 януари 1877 г. маркиз Солсбъри заявява, че „в границите на тези две провинции, образуващи България, не влизат районите, в които не преобладава българско население, нито районите, които не са били изложени на лошата администрация, която даде възможност да се извършат зверствата от миналото лято.“

Така българските области са отдръпнати от Егейско море и извън тях остават Воденско, Кукушко и Дойранско, Западна Тракия, по-голямата част от Източна Тракия и по-голямата част от Родопите, по изричното настояване на британските представители Солсбъри и Елиът.

Какви всъщност условия поставят европейските сили на Русия, за да се съгасят с освобождаването на българите:

- Англия отхвърля деленето на България по меридиана, като Русия няма да настоява на промяна.

- На юг България ще бъде разграничена така, че да няма излаз на Егейско море.

- Западните граници на България ще бъдат коригирани, така че да не включват в себе си небългарско население, примерно на изток от линията Нови-Пазар и Курча Балкан (т.е. приблизително към Серес).

- България ще бъде разделена на две провинции – едната от тях, на север от Балкана, ще получи автономия под княжеско правителство, а другата – на юг от Балкана, ще получи широка административна автономия с губернатор-християнин, назначаван в съгласие с Европа.

- Руският император отдава особено значение в Южна България да няма турска армия. Лорд Солсбъри е съгласен, при условие, че руският император няма да възразява, ако турските войски имат право да влизат в южната провинция, за да се възпротивят на въстание или нахлуване от друга страна.

- Британското правителство иска и Русия се съгласява висшите постове в милицията в Южна България да бъдат назначавани от Високата порта в съгласие с Европа.

- Участието на Европа в административното устройство на двете български провинции.

- Останалите точки на Лондонското споразумениеса свързани с уреждането на въпроси около Гърция, Армения и Бесарабия, както и с достъп до проливите, Дунав и др.

Райхщадското споразумение е между Русия и Австро-Унгария, част от условие за започването на Руско-турската война (1877-1878). Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“. Русия да получи правото да си върне Бесарабия, отстъпена на Молдовското княжество през 1856 г. В случай на „пълен разгром на Турция в Европа“ текстът предвижда възможност България и Румелия да образуват независими княжества. „Австрия ще има право да анексира турската част от Хърватия, както и някои погранични райони на Босна“. Щеше да е чудо или да има нова война ако не беше подписан Берлинския договор в този - неблагоприятен вариянт за България.

Все пак Руско-турската война (1877-1878) довеждат до създаването на свободна България! Не го забравайте и не забравайте, че ДВА века Великте европейски сили полагат всички усилия за да запазят Османската империя на Балканите, което удължава нашето ИГО с 200 години.

Сега е модерно да сме толерантни към всички резняци, либерали, джендари-мендари, роми и бежанци, симити - евреи и араби, но да мразим Русия и всичко руско, насажда се омраза срещу Православието, като нещо лошо и тоталитарно и всичко това, защото имаме НОВИ ГОСПОДАРИ и не е добре излизаме - непокорни роби.

утон за социални мрежи

20 коментара:

 1. http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=38998

  ОтговорИзтриване
 2. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 3. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 4. Въпреки, че е литературно съчинение, тези думи са валидни като днес, така и през 19 век:
  - Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха само три заптиета?
  - Не знам, ага.
  - Аз така заповядах. Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима. И знаеш ли защо?
  За да могат твоите апапи да им скочат отгоре, и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш...

  ОтговорИзтриване
 5. Никъде и никой обаче не каза и не спомена речта на главнокомандващия на имперската руска армия княз Николай Николаевич, който започва своето обръщение към войската така: “Офицери, унтер-офицери и солдати на армията на която аз съм водач. Ние ратуваме не за победа, а да защитаваме нашите християнски братя! Да защитаваме християнската вяра! Търпението ни се изчерпа! Ние имаме царската дума и тя е последна, войната е обявена! Напред, нашата кауза е свята! С нами богъ!“

  Е как да се каже такова нещо по нашите медии? Та то въобще не е евроатлантическо? И много други неща обаче не се казват по нашите медии. Срещу кого се бият например руснаците? Срещу турците? Да, но не само. Както в състава на руската армия има българско опълчение, така и в турската има хиляди западноевропейски доброволци и наемници. За тях обстойно разказва военнията кореспондент Василий Немирович-Данченко, който в книгата си „Година на война“ описва случаите, при които в руски ръце попадат английски доброволци, биещи се на страната на турците. Но западноевропейците далеч не са само редови войници. Главнокомандващият на цялата турска армия Мехмед Али паша всъщност е германец и се казва Карл Дитрих. Вейсел паша, който командва турската армия в битката при Шипка-Шейново, всъщност е австриец, като името му е фон Вексел. Армията на Сюлейман паша, която извършва кланетата в Стара Загора, е превозена с английски кораби от Албания в Тракия. Самата английска флота впоследствие влиза в пристанището на Цариград, за да предотврати падането на турската столица в руски ръце в края на войната. След сключването на Санстефанския мирен договор в Родопите започва мюсюлмански метеж и нови кланета срещу българите, пряко организирани от Хидает паша, който всъщност е англичанина Станислас Сенклер.

  Хайде сега да ви запитам – ако всички тези изверги не бяха англичани, немци и австрийци, а руснаци, дали нямаше всекидневно да лягаме и ставаме с техните престъпления, извършени над нашия народ? Сега виждате ли каква огромна война се води срещу нас българите и нашата история? На практика нашата свобода е извоювана във война, която водим не само срещу турците, но и срещу англичани и германци. Същите тези само броени месеци след подписването на Санстефанския договор разпокъсват България на пет части, като днес техните съвременни слуги дори и това опитват да припишат на Русия. Както се казва, крадеца вика дръжте крадеца.

  Днес България не е независима държава и е поробена от същите тези, които ни държаха в робство до 1878 г. Само и единствено от нас зависи дали ще успеем да се освободим повторно.

  http://kostadin.eu

  ОтговорИзтриване
 6. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 7. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 8. -- В Интернет около Трети март традиционно се появяват доста измислици, глупости и фалшификации, свързани с ролята на Русия и опити за всяческо омаловажаване на нейните заслуги за Освобождението (като напр. внушението, че ние сме били… платили със злато за войната?!) . За Освободителната война България НЕ Е ПЛАТИЛА И 1 СТОТИНКА ! Нима още не е ясно това? Има сериозни изследвания, достоверни източници, а и някои предавания по нац.телевизии тези дни добре го показаха. България не плаща нищо за Войната и Освобождението - най-малкото, защото такъв правен субект - Държава България - НЕ СЪЩЕСТВУВА до Берлинския конгрес! Я вижте текста на Сан-Стефанския договор - къде има някакъв член за плащане? Но за турските плащания към Русия си има, нали ? Впрочем, има едно частично неголямо плащане - за издръжката на руските войски (до 50 000), които остават тук 9 месеца да пазят границите и реда в страната (пълна с разбойнически банди от разбити турски части! и черкези), докато новата държава си направи армия, милиция и въобще нужните институции. (СЛЕД Войната!) С две думи - взели сме под наем малко руска войска, докато стъпим на краката си горе-долу, и този наем трябва да се плати. Но ние и това не изплащаме - след Съединението плащаме частта за Сев.Б-я, но не и за Изт.Румелия. Става дума за безлихвен дълг, който безсрочно може да се отлага. И трето, още по-важно: Русия ПЛАЩА И ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НИ от 1908 г. на Турция, тъй като Турция, губейки правата си, първо трупа войски на границата, а после се съгласява да и се плати една бая големичка сума, от която Б-я е можела да плати максимум 80 млн. (към 40%), и пред опасността от война РУСИЯ ПЛАЩА ИСКАНАТА СУМА НА ТУРЦИЯ ! Добре е да се знае, че веднъж руснаците плащат за освобождението ни - с кръв, човешки животи, материални загуби, политически рискове - и втори път за независимостта ни 1908 г. - само с пари. Точка. Четете историята, а не истеричните писания на някой си Гочев. ( Този последен заем на теория Б-я трябва да го изплати в неопределено бъдеще, но така и нищичко не плаща- НИ СТОТИНКА - почва Първата Св.война и в 1918 г. Съв.съюз отменя всички дългове. )
  - ИСТИНАТА ПРЕДИ ВСИЧКО ! И аз не обичам съветския тоталитарен строй, но да отричаме ролята на Царска Русия в Освобождението ни, да я черним, е признак на най-лоши качества на характера - благородният човек умее да е признателен, простакът-плебей (май някои от пишещите ще се познаят) - не може да е признателен, това е непосилна тежест за душичката му! Истината е ясна -нашата държава България възкръсна, благодарение на сериозните военни, човешки и материални жертви и рискове, които пое Русия на император Александър ІІ.

  ОтговорИзтриване
 9. Едно не трябва да се забравя. Кой всъщност е отвоюввал свободата на България. А това не е Царя-Император. Това не са и неговите князе и графове. Това е обикновения руски войник. Който с жар и плам се бие за свободата на братята славяни. Хвърля се в атака безброй пъти срещу един добре въоръжен, чудесно подготвен и биещ се за своята си земя враг. Не забравяйте, че турците по онова време от 10 поколения поне са по нашите земи. И се бият за тях люто и със себеотрицание. Защитавайки свой дом и огнище. Но въпреки товане устояват и биват победени. От обикновения руски войник. Нему трябва да дадем поклон. Ясно е че царе, императори и прочее ще искат да ни завладяват. То на тях това им е работа. Да се опитват да владеят все повече и по много. Но. Както казах победата я донасят обикновените войници, които с кокалите си застилат земята българска. Всеки който е служил знае, че колко и да е добър командирът, ако войника не иска да устои, то няма да устои. Независимо как и кой го командва. А руският войник, обикновенният руски мужик устоява. Защо?? Заради вярата, че се бие за право дело. Да помогне на нас. Братята по вяра и по род. Това не забравяйте. Майната и на политиката.

  Румен Низамов

  ОтговорИзтриване
 10. Защо отбелязваме националния празник на България точно на 3 Март?

  https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6737093

  ОтговорИзтриване
 11. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 12. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 13. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 14. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 15. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 16. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване
 17. Патриарх Кирил каза истината, но тя бе твърде горчива за българските медии и покорните политици? Гледах няколко пъти клипа (https://www.youtube.com/watch?v=Lmjv3Mrlj98) и все още не мога да разбера, защо истината предизвика такъв отзвук в България. За по-простичките читатели, трябва да кажем какво провокира огорчението на патриарх Кирил - че България е благодарна на Полша, Украйна, Литва и не зная още колко, защото в руската армия е имало многонационални или чуждонационални полкове. През 1877-1878 няма и Украйна, Литва, Латвия, Естония, Полша. Има обаче две империи - Руското царство и Османската империя.

  Русия обявява война на османците, с цел освобождаване от робство на християните, живеещи в пределите на Европейска "Турция". Това е официалната причина за обявяване на войната. Дали Александър II има свои имперски амбиции - ама разбира се, че има и държавни интереси на Русия, в този момент съвпадат с тези на поробените български рая и свободните български емигранти.

  Има ли многонационален облик руската армия - категорично да, никой не го отрича, в това число и руската история. Никой не отрича ролята на Влашко и най-вече ролята на опълченците. Въпреки, че болшинството от опълчението е от Бесарабия, а за бесарабските българи малко се говори.

  След войната, благодарение на Александър II, на картата на Европа възкръсва държавата България след почти 500 години робия! Това е крайния резултат - българите отново имат държава!

  Видин е освободен от румънската войска, но Изет паша не желае да предаде сабята си на румънския офицер, а настоява да дойде руски офицер. Това казва достатъчно, освободителката ни е руската армия (която е многонационална), с безценната помощ на българско опълчение (ядрото което е от бесарабски българи, живеещи в Южна Русия) и тайните апетити на Румъния да откъсне Видинско от нашата територия.

  Патриарх Кирил може да е олигарх от КГБ, може и шеф на световната мафия да е, но думите му бяха точни, аз не видях нито една лъжа, нито една заплаха или обида, а само неговото мнение, че е огорчен от официалното тръбене, че поляци, финландци, румънци и др. са ни освободили, едва ли не с руска помощ.

  Българския политически елит и платени медии показаха липсата на елементарна признателност. Ако не уважаване своите освободители и ги наричаме поробители, това означава, че ние не уважаване себе си и нямаме основание да имаме национално самочувствие, нация и държава.

  ОтговорИзтриване
 18. Кръвта с думи не може да се измие.

  Вицепримера на Русия не се осра като Симеонов, тези са просто лаячи в студиото на Русия 1 имат под 1% подкрепа.

  https://www.youtube.com/watch?v=LtFkdjOblaM

  Публично изказване на вицепремиер, съдържащо толкова многобройни обидни квалификации и опозоряващи твърдения, може да бъде окачествено само като политическо малоумие.

  От гледна точка на международното право, това е изключително грубо нарушение на принципа на международната вежливост.

  Нанесена е обида на официален гост от изключително висок ранг.

  Това е непростима грубост, дебилност и демонстрация на простащина, която ако беше официална българска позиция щеле да има катастрофални последици за страната ни.

  ОтговорИзтриване
 19. Добре е да се види и това мнение на руски блогър: https://www.youtube.com/watch?v=3XUFQd1GLQU

  ОтговорИзтриване
 20. Държави, които ние сега се опитваме да почитаме, като Финландия, Полша, Украйна не са съществували по това време. Именно това предизвика "огорчението" на руския патриарх, че поставяме тези страни с равни заслуги с Русия. Защо подплатените медии пропуснаха да отразят, че патриарх Кирил призна, че без българското православие, не би съществувало и руското православие. Призна, че ние сме им дали писмеността и църквата, а което означава и държавата.

  Държави, които ние сега се опитваме да почитаме, като Финландия, Полша, Украйна не са съществували по това време. Именно това предизвика "огорчението" на руския патриарх, че поставяме тези страни с равни заслуги с Русия, защо пропускате да видите и чуете, че КГБ-Кирил призна, че без българското православие, не би съществувало и руското православие. Призна, че ние сме им дали писмеността и църквата, а което означава и държавата.

  Защо официалните български власти благодарят на полските и финландките войници и техните стремени държави, а не на Киргизия или останалите около 200 руски народности и нации в състава на Руската империя и армия?

  Отговара е прост - цели си разделения, разделяй и влaдей.

  ОтговорИзтриване