Търсене в този блог

21 януари 2015 г.

Демографската реформа е важна, но не и за политиците.Деца раждат деца, защото си затваряме очите за закона?

По празниците дружно нацията ахна, че първите бебета, родени през новата 2015 г., били на непълнолетни ромски майки - едната на 14, другата на 16 години. И разбира се, побърза дружно да обвини тяхната култура и среда за това. Само че за да се стигне дотук - деца да раждат деца - системно са били нарушавани български закони и никой не си е мръднал пръста, за да гарантира прилагането им.

За да може едно момиче на 14 години да роди бебе, някой трябва преди това да му го е направил, и то когато е било още на 13 години. А това означава, че някой е престъпил чл. 151 на Наказателния кодекс. Според тази разпоредба извършител на полов акт с лице, ненавършило 14-годишна възраст, се наказва със затвор от 2 до 6 години. И то ако е станало доброволно, твърди законът, а не в условия на принуда, когато наказанията са още по-тежки.
Нарушен е и чл. 53 на конституцията, според който образованието е задължително до 16-годишна възраст. И за изпълнението на тази задължителност отговаря министерството на образованието чрез регионалните си инспекторати (според Закона за закрила на детето).
Но никой по веригата не е направил никакво усилие, за да се спазят конституцията и Наказателният кодекс. Съвсем естествено е при това положение една 14-годишна ромска непълнолетна девойка да се окаже с бебе вместо на училище.

Циганския проблем е ОГРОМНО предизвикателство пред България. Всички политици си затварят очите, защото за тях това са лесни гласове, но това е БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ.

Решението е просто, нарича се Демографска реформа. Може да се гласува от обикновено НС. Реформата я знаят всички политици, но никой не иска да я приложи, защото не му изнася. Трябва цялата финансова тежест по подпомагането на децата да се насочим само и единствено към 2-рото дете. Проблема е, че българите масово отказваме да имаме 2-ро дете, защото "не можем да си го позволим", а циганите искат на 20 години да имат поне 3 три защото искат да взимат повече детски, социални и всякакви други помощи - без да ги е грижа, че "произвеждат" още безработни, за които ние плащаме всичко и ще плащаме всичко в бъдеще.

Ако няма пари за 3-то и следващи деца - циганите няма да ги правят. Парите които трябва да се спрат от циганските социални - трябва да се насочат към 2-рото дете до завършването на образованието му. От раждането до завършване на образованието то - 2-рото дете трябва да е подсигурено от държавата. Това включва държавни пари за следните неща:

1. Избор на екип за раждане.
2. По-големи детски надбавки, ако ходи в градина/училище/университет.
3. Осигурена Детска градина + чужд език и спорт.
4. Безплатни учебници през цялото следване и учене.
5. Безплатни общежития и купони за храна.
6. Безплатни карти за транспорт.
7. Безплатни уроци през училищното образование по един чужд език.
8. Подсигурени стажове през следването в университета.
9. Мотивиращи стипендии за успех през средното и висшето образование.

 Цялата държавна помощ трябва да се дава на децата докато учат - спрат ли да учат - парите спират. Който иска 3-то и 4-дете трябва да може да си го позволи. Това трябва да важи за всички български граждани - българи, цигани, евреи, арменци, турци и т.н. да няма дискриминация. Така всички ще са мотивирани да имат 2-ро дете, което да учи, да има добри оценки и да "произведе" не много на брой - БЕЗРАБОТНИ, а образовани хора, които са конкурентно способни на пазара на труда.

Когато икономиката тръгне - тази мярка може да се разшири и за 3-то и 4-то дете, но днес държавата не може да си позволи повече. Алтернативата е Цигания.

Съгласен, че част от циганите ще продължат да се плодят, но ще има пари само за 2-рото дете и то при положение, че учи. Не съм съгласен, че държавните дотации към 2-рото дете (само в случвай, че учи) не са сериозен стимул за родителите да имат 2-ро дете. Убеден съм, че много повече българи, които сега са едно дете ще се съгласят на 2-ро, защото за 2-рото дете всички разходи ще са покрити от държавните дотации. Не на последно място - тук не става въпрос за само за детските добавки, а за реформа, който да отглежда всички 2-ри български деца, които искат да учат и да дава повече на тези които показват по-високи успех, чрез стимули като стипендии и награди.

Ако се запазят сегашните демографски тенденции, през 2030 г. по прогнозни данни на Eurostat 30% от младежите под 18 години ще са от ромски произход. Затова не просто трябва да се говори за проблемите на ромите, а да се крещи. Това вече не са проблеми на една малцинствена група, а проблеми на цялата държава.

Една 12-15 годишна ромка, която вместо да учи, рожда първото дете на 12-16 години и автоматично си осигурява детски помощи и социални надбавки.

НАКРАЯ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЕРАБОТЕЩАТА РОМКА, ПОЛУЧАВА 3 (ТРИ) ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩАТА българска жена за МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА!!!

Населението на България е намаляло с над 48 418 души за една година. Това стана ясно от представените от Националния статистически институт (НСИ) демографски данни за страната за 2015. Към 31 декември 2015 в България е имало 7 150 784 човека, съобщи Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ, цитирана от БНР.

Друг основен характеризиращ фактор на българското население според Костова е, че то продължава да застарява. Делът на хората над 65 години се увеличава, а населението в трудоспособна възраст намалява до 60,8%.

Средната възраст на българското население през 2015 е 43,3 години. За сравнение през 2001 тя е била 40,4 години, а през 2005 – 41,2 години.

Данните на националната статистика показват още, че смъртността у нас е най-висока в ЕС.

Положителен фактор в демографската статистика е намаляващата детска смъртност, но за сметка на това все повече жени раждат първото си дете на възраст над 40 години.

При миграционните процеси: най-много българи са заминали за Германия, Великобритания и Испания, а най-много чужденци у нас са дошли от Турция, Сирия и Русия, като са предимно във възрастовата група 20-39 години.

Преди години случаят със социалния работник от Пловдив Ангелина Петрова скандализира обществото, защото тя беше уволнена, тъй като е спряла помощите на десетки семейства, смятайки, че не заслужават да получават помощи. Стигна се до там, че циганите, на които бяха спрени помощите, й посегнаха - тя бе скубана и влачена в пловдивската циганска махала "Столипиново".

"Ромите са абсолютно наясно с правата и законите и са обучени по какъв начин да източват държавата", заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Ангелина Петрова.

"Ако никой не отиде на място и провери какво е декларирано по молбите им за помощи, може да се раздават просто ей така едни пари. Малко социални работници го правят, защото се страхуват да влизат по домовете. Отидох в една къща, в която има телевизор за 2000 лева, луксозно обзаведена, на два етажа. Видно беше, че хората живеят добре. В друга пък имаха магазин, а хората обясняваха, че не е техен", обясни Петрова.

Според нея има пропуски и неправилно функционираща система, тези пропуски НЕ СА СЛУЧАЙНИ, няма политик, нито политическа партия, дори и журналист, който да сме да каже нещо повече.

Всичко започва и свършва с Демографска реформа и Изборни правила, във всяка една страната, не трябва откриваме топлата вода.

Запомнете едно: една територия най-сполучливо се превзема не с войни, а с население. 

Скоро няма да има България, а Чалгария!утон за социални мрежи

4 коментара:

 1. България изпревари Сирия по смъртност, а там има война. Това е тревожна тенденция, която се задълбочава. България беше на 19 място в световната статистика по смъртност, а сега сме на 6 място, пред Сирия сме. Официалните данни са, че 12 души на 100 000 са склонни към самоубийство. Това обяви пред Нова телевизия проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

  ОтговорИзтриване
 2. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 3. Данни на ООН.

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/pesimistichna-prognoza-naselenieto-na-bylgariia-shte-se-stopi-drastichno-2032833

  ОтговорИзтриване
 4. В 2017г., в резултат на 30-годишния преход, България е напусната от повече от 2,5 млн. от собствените си граждани, а от тях близо 32% са хора с висше образование. По изчисленията на един от най-добрите български математици, тези хора всяка година произвеждат доход в страните, в които се намират, близо 100 млрд. долара. Това означава, че страната се е лишила, грубо казано, от още един национален бюджет.

  Съгласно изследванията на теста ПИЗА на Организацията за икономическо сътрудничество към ООН, проведен сред деца между 9-ти и 10-ти клас, които вече ще завършат и ще поемат било към студентската скамейка, било в живота, 30% от тези деца са функционално неграмотни в трите направления – математика, природни науки и български език и литература. 41,5% са функционално неграмотни в областта на литературата - четат текст, но не разбират. 42% са функционално неграмотни по математика – четат със заекване условието на задачата, но не разбират за какво става дума. 38% са функционално неграмотни по природни науки. Вероятно мислят, че агрегатното състояние на водата има 4 форми. Само 13, 6 % от децата от по-долните социални групи показват добри резултати по математика, природни науки или литература, което означава запушване на лифта за социално придвижване от по-долните към по-горните нива на системата и тежко социално разслояване. За ваша информация във Виетнам този процент е 70%.

  45% от първокласниците в България през 2016 г. нямат за роден език българския. Между 130 хил. и 200 хил., няма точна статистика, напускат училище, т. нар. „ранно отпадане“. 38% от българите не завършват въобще висше образование. Същевременно в страната към днешна дата има 52-53 висши училища. Тези висши училища обявиха прием тази година за около 70 хил. студенти, при положение, че завършващите абитуриенти са около 58-60 хил. човека. Очертава се дефицит от близо 10 хил. души, което означава, че всеки един, уважаващ себе си ректор на висше училище, следва да издаде една много важна заповед: вечер университетът да се заключва, защото ще влезе някое куче и ще завърши. Същевременно огромна част от тези завършващи абитуриенти, които влизат в съответните висши училища получават „дипломи с фактура“ т.е. функционалната неграмотност, се превръща в структурна неграмотност. Тези хора, тези неграмотни генерации ще влязат в активен социален оборот и както казваше големият руски режисьор Сергей Михалков: „Днес деца, утре народ“. Утрето дойде днес. България е една от страните с най-високи показатели по образованост, по коефициент на интелигентност, по разпространение на науката и образованието като особена ценност на нашия народ, в момента се нарежда след 50-60 място във всички международни класации. В 2017г., не в 1917г.

  ОтговорИзтриване